Vind de beste klinkerlegger voor je project!

Gratis & vrijblijvend

Oprit aanleggen

Een oprit aanleggen is een klus die niet over één nacht ijs gaat. Je moet gaan nadenken over het soort stenen dat je als bestrating wilt. Het kan ook zijn dat de huidige staat van de oprit niet meer optimaal is en dat je aan herleggen denkt. In beide gevallen is het verstandig om vooraf te kijken wat de kosten zijn. Via ons initiatief vraagt u gratis en vrijblijvend offertes op van maximaal 5 verschillende firma’s die werkzaam zijn in jouw streek.

Start nu je gratis offerteaanvraag.

Door het vergelijken van de prijsoffertes krijg je een realistisch beeld van de prijzen die gevraagd worden voor de klus. Bovendien kan je de prijzen en voorwaarden vergelijken om zo 1 firma te kiezen die voor jou de klus mag uitvoeren. Op deze pagina lees je meer over hoe een stratenmaker te werk gaat, welke bestrating geschikt voor jouw oprit is en de kosten van het aanleggen van een oprit.Hoe gaat een stratenmaker te werk?

Er moet namelijk met verschillende voorbereidende zaken rekening gehouden worden. Eerst en vooral de plaats waar je jouw oprit laat aanleggen is belangrijk. Al naargelang de ruimte die je voor of rond je woning hebt. Kan je dicht bij je voordeur een parking kan laten aanleggen zit je helemaal goed.

Je kan best daarna een plan (laten) tekenen waar en hoe exact jouw privéparking komt. Vervolgens zal je een fundering moeten (laten) uitgraven. Deze is wel een 28 cm diep. Dan volgt het aanleggen van de boordstenen. Dit dient om je oprit af te bakenen. Aan te raden is om nu een laag steenpuin te gieten. Dit dient om een stevige ondergrond te bekomen. Dan is de voorbereiding nog niet klaar. Er moet nog een stabilisé aangebracht worden om een stevige oprit te krijgen. En dan komt het grote werk: klinkers leggen.

Welke bestrating geschikt is voor jouw mooie parking volgt hierna.

oprit aanleggen

Welke bestrating is geschikt voor een oprit?

In dit deeltje worden verschillende soorten bestrating besproken. Je moet vooraf goed weten hoe jouw oprit er gaat uitzien. Er bestaan heel wat soorten bestrating. Hou steeds in je achterhoofd dat een auto een aanzienlijk gewicht heeft. Er moet dus gezorgd worden voor een stevige ondergrond.

Klinkers

Het meest gebruikt soort stenen zijn de klinkers. Ze bestaan in verschillende soorten. Algemeen kan je stellen dat de klinkers gemiddeld 7 cm dik moeten zijn. We onderscheiden onder andere de kleiklinkers en de betonklinkers. Kleiklinkers zijn gebakken. Ze geven een natuurlijk uitzicht en ze verkrijgbaar in vele kleuren en formaten. Deze formaten zijn o.a. waalformaat, keiformaat, langformaat en dikformaat. Betonklinkers zijn goedkoper in prijs. Ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. Betonklinkers kunnen gelegd worden in verschillende verbanden. Ongetwijfeld een veel gekozen soort klinker voor jouw oprit.

Kasseien

Kasseien worden ook nog wel gebruikt vanwege hun sterkte. In het straatbeeld zijn ze wel verdwenen, maar voor opritten worden ze nog wel gekozen.

Grind

Het hoeven niet altijd klinkers of kasseien te zijn. Grind is een goedkopere oplossing. Grind zijn eigenlijk kiezelsteentjes die goed combineerbaar is met bijvoorbeeld sierbestrating. Met deze variant moet je wel zorgen dat er grindplaten worden aangelegd. De dikte van de kiezelsteen is ca. 5 cm. Nog een voordeel van een bestrating met grind is het vriendelijk onderhoud.

Asfalt

Tot slot bespreken we nog even een oprit (laten) aanleggen in asfalt. Het grote voordeel van aanleggen in asfalt is het onderhoud. Het is duidelijk dat een parking aan je woning in asfalt veel minder onderhoud vraagt dan kasseien of kleiklinkers. Ook een goede keuze voor wie voorstander is van een eenvoudige bestrating.

aanleggen oprit

Kosten oprit aanleggen

Wat is nu een gemiddelde prijs voor het (laten) aanleggen van een oprit? Een aanrader is om een offerteaanvraag te doen en zo tot wel vijf offertes te krijgen die je kan vergelijken. De prijs van een bestrating aanleggen scheelt namelijk nogal van aannemer tot aannemer.

In de eerste plaats wordt de prijs bepaald al naargelang het soort oprit je wil leggen. De prijs wordt berekend per vierkante meter. Gemiddeld betaal je voor grind een prijs vanaf €10,- per m². Klinkers heb je van gemiddeld €15,- per m² tot €45,- per m². Gevolgd door beton laten storten. Dat kost je zo’n €35,- per m² tot €50,- per m². Iets duurder is een parking aanleggen in asfalt: €35,- per m² tot wel €150,- per m². Maar met alleen de afwerking ben je er nog niet. Wil je dat je bestrating stevig op zijn plaats blijft, heb je zogenaamde opsluitbanden nodig. Die kosten je gemiddeld €2,- tot €5,- per lopende meter. Ophoogzand is ook nodig. De prijs wordt berekend per kubieke meter, namelijk van €40,- tot €60,- per m³. Omgerekend is dit de prijs voor een 20 vierkante meter.

Prijzen oprit aanleggen

Soort opritten Gemiddelde kosten per m²*
Grind Vanaf €10,-
Betonklinkers €15,- tot €25,-
Kleiklinkers €25,- tot €45,-
Tegels €20,- tot €50,-
Beton storten €35,- tot €50,-
Asfalt €35,- tot €150,-
Ook belangrijk Gemiddelde kosten*
Stratenmaker €10,- tot €14,- per m²
Stratenmaker €3-,- tot €50,- per uur
Ophoogzand €40,- tot €60,- per m³ (20m²)
Opsluitbanden €20,- tot €50,-
Beton storten €2,- tot €5,- per meter
Palissadebanden €8,- tot €14,- per meter
Sierkeien €7,50 tot €35,- per m²

*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%!

Oprit laten aanleggen?

Zo kan jij straks genieten van een mooie parking of oprit!

Per uur of per m²?

Het grote verschil ligt hem in de prijs die de aanlegger vraagt. Er zijn bedrijven die een prijs voor een stratenmaker aanrekenen per uur. Dat varieert dan gemiddeld van €30,- tot €50,- per uur. Interessanter is misschien om een firma onder de arm te nemen waar een stratenmaker een prijs per vierkante meter aanrekent. Dan weet je meteen waar je aan toe bent. Je moet immers rekenen op een kostenverdeling van 27% voor je materiaal en 73% voor de vakman. Doorgaans zal een aanlegger van jouw oprit of parking een prijs vragen variërend van €10,- per m² tot €15,- per m².

Waarom kiezen voor een expert?

Je hebt een aardige woning en je hebt de mogelijkheid om een oprit te laten aanleggen. Uiteraard wens je dat jouw parking feilloos past bij je woning. Een oprit aanleggen vergt wat precisiewerk, vooral als je een mooi resultaat wil. Bovendien is niet iedereen even handig en ontbreekt het aan ervaring.

Opritten leggen is meer dan wat kasseien of klinkers leggen. Denk daarbij eens aan al dat voorbereidende werk: Je vakman weet welke dikte van klinkers je dient te gebruiken. Voor de stevigheid moet ook het juiste legverband gekozen worden. Ook de diepte van de afgraving moet juist zijn. Meestal een 25cm.

Je vakman zal ook rekening houden met de afwatering. Je wil immers niet dat er bij regenval een plas blijft liggen op je oprit. Dit oogt niet mooi. De opsluitbanden moeten ook mooi aangelegd worden. Dit is de afbakening van je parking. Een fout die een doe-het-zelver vaak maakt is geen rekening houden met het feit dat na het natrillen je klinkers nog ongeveer 1 cm zakken! Stabiliseren moet ook correct uitgevoerd worden. De juiste verhouding van de stabilisé is hier belangrijk.

Dan, het leggen van de klinkers. Ook een werk dat je beter uitbesteedt. Tenslotte moet er – na de karwei – nog inveegzand aangebracht worden voor de stevigheid.

aanleggen oprit stratenmaker

Oprit aanleggen? Vergelijk prijzen en bespaar op kosten!

Wil jij de oprit of het terras laten bestraten door een stratenmaker? Goed idee! Zo ben je verzekerd van het mooiste resultaat. Bovendien weet je ook dat jouw oprit stevig is aangelegd en niet zal verzakken. Stratenmaker inschakelen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Uit onderzoek is gebleken dat het vergelijken van offertes loont. Je kan zelfs tot wel 40% besparen op bestrating en klinkerwerken door de prijzen van verschillende bedrijven naast elkaar neer te leggen. Via onze service kan je makkelijk en snel tot wel 5 prijsoffertes aanvragen van bedrijven uit jouw provincie. Binnen 2 minuten geregeld!

Gratis offertes vergelijken