Vind de beste klinkerlegger voor je project!

Gratis & vrijblijvend

Sierbestrating

Sierbestrating is eigenlijk een verzamelnaam voor het bestraten, of laten aanleggen van een mooie onderbreking in je tuin of terras. Het woordje “sier” in bestrating zegt alles. Het dient op een weloverwogen, elegante manier aangelegd worden. Alles in het teken van de behoefte en ideeën. Ook het laten aanleggen van klinkers als oprit valt onder de noemer sierbestrating. Stratenmaker inschakelen voor het aanleggen van sierbestrating?

Start nu je gratis offerteaanvraag.

Op deze pagina lees je alles over sierbestrating: welke steensoorten er worden gebruikt, de kosten van sierbestrating en hoe je mooie sierbestrating kunt aanleggen in je tuin.Welke steensoorten worden gebruikt voor sierbestrating?

Veel hangt dus af wat je gaat laten bestraten. Betreft het een oprit, zal men dikwijls kiezen voor klinkers. Hier is reeds een verschil: de gewone klinker valt niet onder sierbestrating. In het geval van bestraten van een oprit, en men kiest voor klinkers, zal men best eerder gaan voor “dikformaat”, “waaltjes” of “wildverbandklinkers”.

Hebben we het over terrassen bestraten, dan gaat het meestal over tegels. Hier hebben we de mogelijkheid tussen de gewone betontegels of, als je iets origineler uit de hoek wil komen, gebruik je tegels in natuursteen.

Gaat het over sierbestrating in je tuin, dan kan je opteren voor tegels, maar ook siergrind en kiezels zijn daar zeer geschikt voor.

Betonstraatsteen

Betonstraatsteen zijn eigenlijk betonklinkers. Ook voornamelijk bekend onder de naam BKK. Men ziet ze vooral bij opritten van bedrijven, dit vanwege hun stevigheid. Bovendien is dit een relatief goedkope steensoort. Betonstraatstenen zijn verkrijgbaar in gewoon grijs, maar ook antraciet, rood, of een menging van de vorige drie kleuren hoort tot de mogelijkheden.

Betontegels

Bestrating in beton voor je tuin (en terras) kan ook. Het is veruit de goedkoopste manier om een mooie sierbestrating te laten aanleggen. Populaire afmetingen zijn de betontegels van 30cm², maar ze bestaan ook in 50cm², 60cm², grootformaat en rechthoekige varianten.

Gebakken bestrating

Gebakken waaltjes zijn net iets anders dan de gebakken betontegels. Beiden worden weliswaar gebakken, maar bij waaltjes is het proces iets anders. Dit maakt ze ook duurder dan de betonnen variant. De gebakken waaltjes hebben een meer natuurlijk uitzicht doordat ze iets grilliger van vorm zijn.

sierbestrating

Keramische bestrating

Wil je een steen die beter tegen vorst kan, dan kies je best voor keramische tegels. Andere voordelen zijn hun ondoordringbaarheid en lage poreusheid. Daardoor zijn ze krasvrij en zeer onderhoudsvriendelijk. Bovendien kunnen keramische tegels zowel binnen als buiten gebruikt worden. Op die manier kan je zelfs je binnenvloer naadloos laten doorlopen met je terrasvloer.

Getrommelde bestrating

Getrommelde waaltjes zijn een andere naam voor de meer gekende klinkers. Het woord “getrommeld” staat dan weer voor het feit dat deze klinkers in een centrifuge worden geplaatst. Op deze manier worden er opzettelijk kleine brokjes afgebroken van de klinkers. Het nut daarvan? Op die wijze krijgen de getrommelde klinkers een meer verouderd uitzicht.

Blauwe hardsteen

Blauwe hardsteen, of arduin is dan weer een kalksteen. De kleur is – hoe kan het ook anders – blauwgrijs. Wat ook typerend is voor deze steensoort is dat er resten van diertjes met een kalkskelet, afkomstig van de zeebodem, aanwezig zijn in deze steen. Ook zitten er plantaardige resten in (koolstoffen). Dit heeft in de loop der (vele) jaren voor het authentieke uitzicht gezorgd. Een bekend voorbeeld van blauwe steen zijn bijvoorbeeld de vele doopvonten die je in een kerk vindt.

Siergrind

Siergrind, of kiezelstenen zijn verkrijgbaar in alle maten, vormen en, nog belangrijker, kleuren. Je kan met siergrind alle kanten uit. Denk maar eens aan een mooi tuinpad vanaf je terras naar je tuinhuis, aangelegd op een sierlijk pad, bezaaid met siergrind. Vraag uw expert naar de mogelijkheden!

sierbestrating legverband

Wat kost sierbestrating?

Sierbestrating. Allemaal mooi en wel, maar wat kost dit nu eigenlijk? Uiteraard betaal je voor de keuze van je bestrating aan materiaal per vierkante meter. De aanlegger kan jou prijzen aanrekenen per vierkante meter, maar mogelijk ook per uur. Dit hangt af van de moeilijkheidsgraad. Je mag globaal rekenen op een percentage van 27% aan materiaal. Het laten aanleggen zal je de overige 73% gaan kosten.

Reken voor de aanlegger op een prijs van €30,- tot €50,- per uur, of €10,- tot €14,- per m². Voor materiaal reken je best gemiddeld op ophoog,- en voegzand tussen de €40,- en €60,- per m², en het eigenlijke materiaal op €15,- tot €65,- per m².

Terras aanleggen: prijzen

Materialen Gemiddelde kosten
Stratenmaker €10,- tot €14,- per m²
Stratenmaker €30,- tot €50,- per uur
Ophoogzand €40,- tot €60,- per m³ (goed voor 20 m²)

*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%!

Sierbestrating? Vergelijk & bespaar!

Zo kan jij straks genieten van sierlijke bestrating tegen de beste prijs!

Mooie sierpatronen laten aanleggen

Je kan, voor een mooi patroon in je tuin of op je terras, kiezen uit verschillende patronen en vormen. Laat je eventueel inspireren door een expert. Je kan de bekende legverbanden laten aanleggen, of iets origineler uit de hoek komen. Wat dacht je van een cirkelvormige aanleg, of een terras laten aanleggen in verschillende formaten van stenen? Of spelen met kleuren bij siergrind? Alles kan!

Waarom kiezen voor een expert?

Hierboven wordt eigenlijk al uitgelegd waarom je best kiest voor een expert voor het aanleggen van een sierbestrating. Hoe “gewoon” of hoe “origineler” je jou aanleg wenst, het dient vakkundig te gebeuren. Niemand wenst immers verzakkingen na verloop van tijd, of een grindpad in je tuin dat er niet uit ziet. Elk zijn vak, dus schakel een expert in voor het aanleggen van je sierbestrating!

sierbestrating aanleggen

Sierbestrating aanleggen? Vergelijk gratis offertes!

Heb je na het lezen van dit artikel helemaal zin om je tuin op te vrolijken met sierbestrating? En wil jij hiervoor een expert inschakelen? Dat is een goede keuze! Zo ben je ervan verzekerd dat jouw sierbestrating perfect wordt aangelegd.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt vrijblijvend offertes van stratenmakers bij jou uit de buurt. Zo vind jij de voordeligste stratenmaker die het beste bij jouw klus past! Uit onderzoek is gebleken dat het vergelijken van offertes loont. Je kan zelfs tot wel 40% besparen op bestrating en klinkerwerken door de prijzen van verschillende bedrijven naast elkaar neer te leggen.

Gratis offertes vergelijken